14/8/09

les lectures del diumenge 20 del temps durant l'any. 16 d'agost

Pr 9, 1-6
Des de sempre, els homes han acumulat reflexions i màximes, tota una saviesa popular accessible a tothom. El llibre dels Proverbis és el resultat d’una compilació de totes aquestes reflexions, d’orígens i èpoques diverses. El poble descobreix que només Déu coneix la veritable Saviesa, i que la saviesa humana sols pot ser rebuda a través d’Ell. El relat de la falta d’Adam, és una manera simbòlica per fer-ho descobrir: l’arbre del coneixement és sols accessible a Déu.
Set columnes (7=plenitud) donen la bellesa i solidesa d’un palau on hi cap tothom.
La Saviesa convida a menjar el seu pa i beure el seu vi, que ens traurà de la ignorància i ens durà cap el coneixement. La Saviesa personifica Jesús i les seves paraules fan pensar en la Eucaristia. La Paraula de Déu s’assimila a la manera d’un aliment.
...............................................................
Jn 6, 51-58
Aquestes paraules de Jesús no seran compreses fins després de la Resurrecció. Primer, l’oferiment de Jesús està en el sentit de la Saviesa, que dóna a menjar el seu pa i beure el seu vi, és a dir, les seves paraules, el seu ensenyament. Però Jesús després va més lluny , i s’ofereix ell mateix, la seva persona (la carn) i la seva vida (la sang).
En el "menjar", com assumpció de la Paraula, hi trobem l’experiència dels profetes, que van tenir d’empassar-se la Paraula de Déu: Jr 15, 16 "Quan m’arribava la teva paraula, jo la devorava ..."; Ez 3, 1-3 "Fill d’home, menja això que reps. Menja’t aquest escrit i ves a parlar a Israel ...".
Hi ha una nova referència al mannà, que Déu va enviar als hebreus. Jesús és el pa del cel que el Pare envia per donar vida als homes.
Els deixebles no l’entenen, ja ho diu Joan al inici de l’evangeli (1, 11), però és que les paraules de Jesús són xocants; "beure sang" pels jueus és incomprensible. (Lv 17, 11): "oferir la sang és oferir la vida ... ningú ha de menjar la sang ...".
Refusen de reconèixer en Jesús el Fill de l’home, l’enviat de Déu. Però la sola condició per rebre de Jesús el do de la vida, és creure-hi.

JiR