27/8/10

les lectures del diumenge 22 de durant l'any. 29 d'agost

Sir 3, 17-18, 20, 28-29
Dins la tradició bíblica, la saviesa és fruit de l’escolta de la Paraula de Déu. L’autor de Siràcida es presenta com un pare que dóna consells al seu fill, i li recorda que l’ideal de la saviesa és escoltar al Senyor, que porta a la modèstia i humilitat, i condueix a la benaurança; un sap com situar-se en relació a Déu. Tot al contrari passa amb l’orgull, que condueix, sense remei, a la malaurança.
Sabent que tota la saviesa ve de Déu, el poble d’Israel es deixa instruir per Déu, va entendre bé la lliçó, i així, varies vegades al dia recitava “Shema Israel”, escolta Israel (Dt 6, 4).
.............................................................
Lc 14, 1, 7-14
La invitació a un àpat, que es perllonga amb un ensenyament, és una situació freqüent, encara que aquí el qui convida és un fariseu, del que es pot deduir, que les relacions de Jesús amb els fariseus no eren sempre conflictives. També es remarca que es tracta d’un dissabte, un dia de festa i de joia en honor de Déu ... però que les progressives prohibicions rituals, que es volien justificar en la Llei, van anar amagant l’objectiu essencial d’aquest dia: ser una trobada fraternal.
Motivat pel que veu, Jesús explica dues paràboles, que tracten dos aspectes relacionats amb la invitació a un àpat, i s’adreça:
1) als convidats; des d’Isaïes, els fariseus ja sabien que un àpat de noces representava el Regne de Déu. Jesús els aconsella sobre la tria del lloc a taula, és una invitació a la humilitat. Tots s’apressaven a escollir els primers llocs, amb la íntima esperança de distingir-se ... però, el qui ho ha de decidir és el qui et convida, i el do de Déu és gratuït. Jesús vol dir als fariseus que, estar massa satisfets d’ells mateixos, els pot conduir a quedar-se lluny de la realitat.
2) a l’amfitrió; li diu que miri de convidar als qui no li puguin tornar el favor, buscant la generositat que no pretén ser compensada; cal afavorir, abans de tot, als que no tenen recursos per tornar-te la invitació.