21/4/11

BONA PASQUA!!!

Aquesta és l’expressió amb la que els cristians manifestem els desitjos de felicitat i esperança vinculats amb la festa de la Resurrecció, la més important del calendari litúrgic.

Faig aquest comentari coincidint amb l’inici del tridu pasqual, el nucli de la setmana santa, i després d’haver escoltat en diversos llocs, mitjans de comunicació inclosos, l’expressió: Bona Setmana Santa!.

No dubto que en el rerefons d’aquesta felicitació hi ha una voluntat, per part de qui la diu, de desitjar el millor per a la persona o persones a les que s’adreça i que, en definitiva, ho passi bé.

Segurament aquests desitjos estan més vinculats amb el període de vacances que molta gent gaudeix al llarg d’aquesta setmana, que amb cap altra cosa.

És, sense cap mena de dubte, de bona educació manifestar els millors auguris als companys de feina, als coneguts o al familiars que van de vacances, que fan un viatge o, simplement que inicien gaudiran un període de descans més que merescut.

Però la Setmana Santa, des de la perspectiva dels cristians, no es el fi sinó que és el mitjà. Pels cristians allò que dona sentit a la nostra vida no és la Passió i la Mort de Crist, sinó la seva Resurrecció, la victòria de la vida sobre la mort.

I aquest és el sentit de la nostra Fe!! Una fe de vida, més que de mort, una fe de llum i no de tenebres una fe d’esperança i no de patiment.

Massa sovint, ens hem quedat amb la fe de la Setmana Santa, potser influïts per la difusió que han tingut les manifestacions de religiositat popular vinculades a la Passió i la Mort de Crist: processons, representacions de la passió, actes sacramentals…, algunes amb un enaltiment exagerat del patiment i el dolor i això és el que ha quedat en la retina de molts, d’aquest moment litúrgic.

Vull, doncs, desitjar Bona Pasqua!! Avui comença l’autèntica Setmana Santa, amb la celebració de la institució de la eucaristia i l’explicitació de la voluntat de servei de Crist amb el signe del rentat dels peus als deixebles. Demà Crist morirà, per nosaltres, evidentment amb dolor, un dolor que el fa tremendament humà i proper. Dissabte viurem el silenci de la mort. I finalment diumenge arribarà la Pasqua. Crist, venç definitivament la mort i es torna a fer present entre nosaltres, anunciant-nos que l’Amor és més fort que la mort. I massa sovint ho oblidem. Per això jo no vull deixar de repetir. Bona Pasqua!!

Joaquim Sabatater

Xarxa de Laics

1 comentari:

Francesc ha dit...

Bona Pasqua a tothom! Que aquest "pas" de la mort a la vida sigui també el nsotre "pas qüotidià" de la foscor a la llum, del desànim a l'empenta, de la confusió a la veritat, de...Què esperem? Som-hi!