15/6/12

les lectures del diumenge 11è durant l'any. 17 de juny


Ez 17, 22-24
El cedre era símbol de la dinastia reial; es caracteritzava per la seva excepcional grandària, la qualitat de la seva fusta i la seva singular bellesa. El rei a l’exili, era com un cedre assecat, però Déu arrencarà una punta tendre del brancatge del cedre, el plantarà de nou, al cim d’una muntanya, i esdevindrà un arbre magnífic. El nou Israel, serà com un rebrot jove, plantat a la muntanya, i això faria renéixer un poble, que perdurarà tal i com fan els cedres.
En un moment en que el poble jueu, depositari de les promeses de Déu, experimenta la seva impotència, exiliat a Babilònia, la insistència del profeta sobre l’obra de Déu, és la millor font de confiança.
L’expressió “els ocells de tota mena s’ajauran a la seva ombra”, és una manera d’evocar les nacions paganes, que també hi trobaran aixopluc.
..........................................................
 
Mc 4, 26-34
Jesús “no deia res sense paràboles”, és la millor manera d’intentar ser comprés. Al començament, el poble d’Israel no podia concebre el Regne de Déu fora de en termes de sobirania, i en la Bíblia en tenim molts exemples d’aquest criteri: “El Senyor manté el seu tron en el cel, el seu regnat domina tot el món” (Ps 103, 19).
Jesús compara el Regne de Déu amb una llavor que creix per si sola, sense posar-hi res més. Jesús sembra l’evangeli i el deixarà créixer dins el món, sense intervenir-hi, de manera aparent ... però tornarà al moment de la collita.
La presència del Senyor és evident al començament i ho serà a la fi: al sembrar les llavors i a la collita. En l’interval, hem de procurar que la llavor sembrada creixi i doni fruit, però es posa de manifest, que el creixement del Regne no depèn pas dels esforços humans, sinó, sobretot, del voler de Déu.
La petitesa del gra de mostassa, dels inicis del Regne, no ha pas d’enganyar-nos, doncs la seva reeixida serà notable; malgrat la feblesa del seu començament, l’església s’estendrà per tota la terra. El petit gra de mostassa, esdevindrà un gran sistema aixecat sobre la terra, capaç de protegir als qui s’hi vulguin aixoplugar. 
JiR