28/3/13

la mort


Jesús va ser torturat i mort en la creu, perquè el que feia i deia no agradava, ni al poder religiós ni al poder polític d’aquell temps, que veien perillar la seva posició i, com a conseqüència, la seva influència i domini sobre el poble. No va patir ni morir a la creu perquè Déu ho hagués volgut així.

Déu no ens perdona perquè Jesús va patir i morir, ho fa si seguim el que Ell va fer i va dir; per la seva vida, no per la seva mort. Déu no va exigir al seu Fill que patis, com a preu per apiadar-se de nosaltres... Si Déu va dir: “No vull sacrificis !!! ...”. Os 6, 6 “el que vull és amor i no sacrificis, coneixement de Déu i no pas holocaustos”.

Els rituals de sacrifici, però, eren habituals. Sembla que en els primers temps del cristianisme, es va presentar un problema important amb els pagans convertits; no podien assistir als sacrificis que es feien en els seus temples, perquè s’havien convertit al cristianisme, però tampoc als sacrificis que es feien al Temple jueu, perquè no s’havien circumcidat. Un problema similar es va presentar, més endavant, amb els jueus convertits, que eren considerats heretges. Llavors es va trobar una solució, proposant que ja no calia fer sacrificis perquè Jesús, amb la seva mort cruenta, havia aconseguit el sacrifici definitiu, després del qual ja no en feien falta més. Lo greu, però, és mantenir aquesta idea de que la mort de Jesús és el sacrifici humà que Déu necessitava per perdonar els nostres pecats.

Una altre idea desafortunada, és que Jesús “va carregar” amb els nostres pecats al morir a la creu, i així ens van quedar perdonats ... igual que el boc expiatori de l’Antic Testament (Lv 16, 20-22), que li posaven les mans a sobre, passant-li els pecats, i després l’enviaven al desert on, evidentment, moria ... i els pecats desapareixien, els hi quedaven perdonats. Jesús seria el nostre “boc” particular? s’hauria vist una major falta de respecte !

La mort de Jesús ha de provocar tot el nostre amor i agraïment. Jesús podia no haver assumit el repta d’enfrontar-se a les autoritats per defensar el seu missatge, sabent on el conduiria. Però d’haver-ho fet així, hauríem perdut el missatge i el testimoni de tota la seva vida, que és el que realment ens porta a la salvació.

Joan Minguella