13/1/14

COMUNITAT VIVA DE PARELLES QUE CERQUEN JUNTS VIURE L’EVANGELI AVUI

Més d'un centenar d'Equips a tot Catalunya i Menorca, 3 dels quals a Badalona, segueixen, després de gairebé 80 anys, aplegant a parelles que cerquen viure junts l'Evangeli avui.  Són els anomenats Equips de la Mare de Déu.
Us preguntareu si un moviment iniciat en la primera meitat del segle passat pot ser un moviment viu i significatiu per a la realitat de les parelles d'avui. L'Albert i l'Anna, de Badalona i actuals responsables dels EMD de Catalunya i Menorca, volen, des de Xarxa de laics, compartir i oferir aquesta experiència a altres parelles de la nostra església local.


Els Equips de la Mare de Déu (EMD) van néixer a França a finals dels anys trenta, en temps d’entreguerres, quan un grup de matrimonis li van plantejar a un sacerdot jove, el pare Henri Caffarel, com podien viure més profundament el Sagrament del matrimoni.

-Perquè en aquell moment l’església no contemplava una via de santificació pels laics...
-Just. I la resposta del pare Caffarel fou: Cerquem junts.
Avui, gairebé vuitanta anys després, aquesta cerca segueix essent tant o més necessària que llavors...
-Per què “Equips”?
-La “unitat bàsica”, per dir-ho d’alguna manera, l’anomenem “equip”, segurament per influència del francès. L’Equip és una petita comunitat formada per entre quatre i set matrimonis acompanyats d’un consiliari. És l’entorn on avançar en el coneixement de les escriptures, discutir sobre un tema d’estudi i compartir vivències.
-I com es treballa?
-Se’ns proposen unes pautes que ens ajuden a avançar junts, primer com a parella i després com a grup. En diem “mitjans concrets d’esforç”, i són:
  • L’escolta habitual de la Paraula de Déu com a font de coneixement de les escriptures;
  • L’oració com a via de comunicació amb Déu;
  • La pregària conjugal, feta en conjunt per la parella;
  • El “deure d’asseure’s”, entès com un moment de diàleg de la parella sobre el tema d’estudi i sobre la seva progressió com a matrimoni cristià;
  • La regla de vida, pautes autofixades per cada parella, referència en el seu camí de creixement ;
  • El recés anual, en parella
L’Equip és la força que ens permet créixer sobre aquests eixos, cada matrimoni al seu ritme, en un entorn on l’ajuda mútua s’expressa tant en medis materials com en suport per viure la fe en un entorn a voltes francament hostil.
-Cert, no és fàcil portar un projecte de parella a terme...
-No, no ho és; només cal donar una mirada al nostre voltant... La realitat de la família i la parella ha canviat, cada família i cada parella busca la manera de tirar endavant el seu projecte, a vegades fora del marc més ortodoxa. El mateix Sant Pare Francesc ens demana que trobem fórmules per acollir aquestes situacions. Avui més que mai trobar un recolzament pot ser important per a reeixir com a parella cristiana.
-I en els Equips hi ha lloc per a parelles en situació, diguem-ne, “irregular”?
-Els Equips són transversals a la societat, com també ho és l’Església. S’han de trobar fórmules per acollir tots aquells amb un desig de viure la seva fe en parella.
-Com és una reunió d’Equip?
-Doncs comença al voltant de la taula, compartint sopar. Primer de tot ens posem al dia: som amics, compartim problemes d’escola, de família, les darreres novetats al barri, els canvis a la parròquia o les solucions a la crisi. Després comença pròpiament la reunió: una petita pregària ens permet fer el canvi de registre. Tots hem preparat el tema a casa, i cadascú hi diu la seva. El consiliari posa el contrapunt amb una visió diferent però igualment complementària; val a dir que molts admeten que viure la vida de l’equip els ha ajudat a entendre millor la seva feligresia...
-Fa seixanta anys que aquest moviment va arribar a Catalunya. Te sentit encara avui?
-El pare Caffarel insistia en els seus escrits que la raó de ser dels Equips era formar homes i dones compromesos amb la seva Església i amb la seva societat. Han canviat les formes,però no l’esperit; avui des del Moviment se’ns convida a llegir els signes dels temps per a entendre com viure aquest compromís adaptat a les noves realitats i les necessitats de les parelles d’avui.

Voldríem convidar-vos a tots a conèixer-nos millor a través de la nostra pàgina web:
o bé personalment, si ho preferiu. 
Sincerament, des dels Equips pensem que tenim eines per ajudar a viure la fe en parella. I ho volem compartir.

Albert Mascaró i Anna M Padrós
Responsables dels EMD de Catalunya i Menorca
Albert.anna@emd-cm.cat