5/3/14

Sant Compromís de la Murtra

Sant Jeroni de la Murtra declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

Podia haver titulat aquest post com a Santa Paciència de la Murtra, Santa Vergonya de la Murtra o Santa Perseverància de la Murtra, però m’ha fet més goig el títol que ja heu llegit.
Ahir el govern del país va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el monestir de Sant Jeroni de la Murtra i, segons explicita l’acord, la Generalitat entén com a monumental no només l’edificació principal, sinó també les edificacions vinculades a aquesta i les edificacions auxiliars, així com horts, basses, patis i tanques. No m’he entretingut a comprovar quins beneficis, privilegis o possibilitats s’amaguen rere aquesta declaració, però el que està clar és que només podem llegir-la com l’enèssima oportunitat per posar-nos davant dels ulls el tresor que tenim, (o que menystenim, segurament).
Tindrem temps, (poc), per reflexionar-hi, tindrem temps de valorar les portes que se’ns obren a partir de la decisió de l’executiu català, però ara és el moment d’agraïr els qui aguanten la bandera de Sant Jeroni amb tanta tenacitat com solitud, als Amics de Sant Jeroni i a la comunitat que hi viu, als de Conreu Sereny i als voluntaris que hi pugen cada setmana a fer manteniment, als qui mouen papers, (amb més o menys gràcia), per les administracions i als qui es rasquen la butxaca pel monestir. A tots els qui ens han permès que encara hi siguem a temps.
Em semblaria magnífic que un dia firméssim, tots els qui estimem Sant Jeroni, un compromís solemne amb la causa i que aconseguissim, per exemple, que a les municipals de l’any que ve, totes les forces polítiques consensuessin un punt comú als seus programes electorals. Seria la prova del nou que això va de debò.
P.S.Llàstima que la declaració no arribi a les ermites de Sant Onofre i Sant Climent, (o potser podriem estirar la interpretació i entendre-les com a edificacions vinculades o auxiliars?

Jordi Ballesteros

hospitabulis.wordpress.com