20/4/15

Com a laic en l'Església i en el món

Com a laic en l’Església i laic en el món, voldira fer un comentari sobre l’escrit del Cardenal Lluís Matínez Sistach que ha publicat La Vanguardia del dia 26 a l'apartat Paraula i Vida. Un comentari que faig amb tot el respecte a la persona del Cardenal i com una obligació de caritat cristiana.
1.- Cal precisar això de que “l’Església existeix per evangelitzar”. Em crida l’atenció que faci omissió del “servei de Caritat” (pobres, promoció social, denúncia de la injustícia ...) com un aspecte de l’evangelització. Que parli tan sols de l'àmbit Eucarístic i Sacramental i de la paraula, els quals tot i ser importants, perden el seu sentit si no ens porten a un compromís fratern.
2.- Què vol dir amb això de “més enllà de l’evangelització permanent”? I en què consisteix “una nova modalitat de testimoniatge”? Evangelitzar vol dir mostrar el Regne de Déu al món. Les celebracions sacramentals i la proclamació de la paraula són mediacions per ajudar a mostrar el Regne de Déu al món juntament amb un estil de vida coherent amb l’Evangeli. Aquesta és la veritable evangelització i no és pas “nova” ja que ens ve del mateix Jesús.
3.- Crec que fa una separació, sense fonament, entre el camp intra-eclesial i el del món. Tots dos són específics i propis pel compromís baptismal i la fe. No hi ha “un primer i immediat treball dels laics” extra ecclesia. Sembla que els laics fesim nosa dins l’àmbit intra-eclesial; malgrat que hi han laics que cauen en la temptació del “mea-pilisme” o replegament dins el món eclesiàstic i no viure els compromisos en els àmbits familiar, professional i sócio-polític. El laic no és un estira-cordetes dels capellans, compromès amb el món. Els preveres, diaques i religiosos i religioses també cal que estiguin “inserits en el món”, amb expressivitats pròpies. No m’extranya cert rebuig “eclesial” a la Germana Lucía Caram i també a alguns “secularitzats” que continuen amb la seva fidelitat a l’Evangeli de Jesús.
4.- Penso que és molt imprecís dir que “l’identitat cristiana del laic sigui estar en el món sense ser del món”. El laic ha d’estar en el món ja que forma part de l’Església i l’Església està en el món. No ser del món vol dir no participar ni tenir actituds contràries a l'Evangeli, assolir amb el nostre estil de vida un món amb justícia, veritat i llibertat, com va dir Sant Joan XXIII a l’encíclica Pacem i Terris. No parlem de “Cristians enmig del món” sinò de “Església enmig del món”. No parlem d’àmbits intra-eclesials, doncs aquests àmbits també són del món.


Llorenç Casanova Domènech