13/10/15

de Poblet a Badalona

Cangrés Laïcat de Catalunya. Poblet

El passat divendres, 2 d'octubre, la Rosa, en Jaume, la Trini, en Francesc havíem quedat a les 6h de la tarda per anar en cotxe cap al Congrés del Laïcat, a Poblet. Uns acabàvem de plegar del treball i altres venien més tranquil·lament després de preparar-se la bossa. Tots, però compartíem la il·lusió per aquest esdeveniment important per a l'Església del nostre país. Sabíem que la resposta des de totes les diòcesis catalanes, havia estat considerable. Seríem mig miler de persones, la majoria laics i laiques, però també preveres i alguns dels nostres bisbes que també s'hi havien inscrit. Tot plegat ens feia creure que l'Esperit bufava.

...En el nostre interior, sense dir-nos-ho, ens rondava una pregunta: finalment, quants serem de Badalona?...

En arribar a Poblet, llegiem una crida: “LAÏCAT XXI: Ser més Església, servir més el món”. Ja es veia un bon ambient. De mica en mica anava arribant la gent. Més de dues-centes persones que havíem vingut a Poblet el divendres a la nit, només per a pregar en la vetlla. Una proclama: “Hem estat cridats a ser laics,...com a laics hem de respondre a la crida que Déu ens fa”. Silenci per escoltar Déu amb tots els nostres sentits: l'oïda, el tacte, l'olfacte, el gust. “Tu ets qui ens crida i en silenci venim”. Silenci per escoltar la paraula de Déu. El subjecte som tots i cadascú de nosaltres, la resposta a la crida també és de tots i cadascú.

I amb el silenci i la pregària,... el descans de la nit.

L'endemà de bon matí, no parava d'arribar gent, la majoria organitzats en cotxes i alguns en autocar. Es notava com aquesta trobada s'havia anat preparant i animant des de diferents poblacions de les diòcesis catalanes. Fins i tot van venir algunes persones de Mallorca i Menorca. Tot plegat prometia. Passàvem dels 500. Entre ells, un bon nombre de joves. I... més cares conegudes de Badalona: en Toni, l'Anna, l'Albert i en Xavier.

Obríem el Congrés aplegats a la sala dels cubs, on, després de la benvinguda del Pare Abat de Poblet, els laics i preveres que hem anat animant la xarxa Laïcat XXI, presentàvem, en forma de diàleg, el sentit del laïcat, el seu paper, sovint discret, exercit al llarg de molts anys, un paper clau per fer arribar la bonanova de l'evangeli a tots aquells que pateixen situacions difícils i insostenibles en el nostre mon; i tot plegat dins de l'Església, una Església amb febleses i contradiccions, però confiats: “Jo seré amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món”.

El Congrés havia començat: Els assistents ens vam anar distribuint al llarg del dia en una vintena d'activitats entre conferències, tallers i debats, distribuïdes en cada un dels tres eixos del Congrés: “Cristians en el món”, “Laics en l'Església” i “L'espiritualitat dels laics”. Escoltant, debatent, preguntant, compartint,...creixent en esperança, comunió i compromís. Amb aquest esperit arribàvem a la celebració de l'Eucaristia: “Sou la sal de la terra”, presidida per l'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol, acompanyat per l'abat de Poblet, i pels altres bisbes i preveres que van estat al nostre costat. Paraula, cants i dansa, pregària i comunió. En acabar, proclama del manifest final, benedicció i comiat: “Poble de Déu, poble en marxa, junts fem camí...” I a les mans de cadascú un petit pot amb sal i una etiqueta on se’ns recorda: “Som sal de la terra”.

Arriba el comiat. En Xavier, la Trini, en Toni, en Jaume, l'Anna i l'Albert, la Rosa i en Francesc tornem a casa, a la nostra ciutat de Badalona, a la nostra Església de Badalona. Contents d'haver participat i d'haver contribuït en aquesta Trobada d'Església.

Laics i laiques d'aquesta Església de Badalona: “Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal perd el gust, amb què la tornaran salada?” No tinguem por, vetllem, confiem i obrim-nos a l'Esperit! Estiguem atents al que ens vagi suggerint.

Església de Badalona: siguem més Església per servir millor als homes i dones d'aquesta ciutat!

Francesc Giol, 
conjuntament amb la resta de Badalonins que vam assistir al Congrés


(*) Badalona (concepte), inclou Sant Adrià, Montgat i Tiana