21/1/16

Any de Misericordia (3): L'alliberament


El Papa Francesc ens diu que el segon element a Misericordiae Vultus és l’alliberament.
Fer que algú esdevingui lliure. El camí cap a l’alliberament no és fàcil, és un camí de llarg recorregut. Ja a l’Antic Testament se’ns fa notar que només aquell que es preocupa pels seus germans i els allibera de les seves esclavituds és capaç d’estimar Déu. És difícil estimar Déu si no estimes el germà. Avui només cal donar una mirada per adonar-nos de tantes esclavituds que d’una manera o altre tots en patim, per això cal fer l’esforç d’alliberar espais de la nostra consciència que sovint ens dificulten de sortir d’un mateix i obrir els ulls per poder descobrir situacions de sofriment, d’opressió, que tants germans nostres estan patint, sovint només cal un gest, una paraula, és escoltar, acompanyar, és estimar, és la nostra responsabilitat ajudar-los a sortir de la foscor. Ens cal redescobrir les obres de misericòrdia, l’amor de Déu ens marca el camí.
El papa Francesc ens diu que la misericòrdia és la viga mestra que aguanta la vida de l’ Església per això el doctor en teologia el jesuïta Xavier Alegre, ens diu que en aquest procés d’alliberament hi estem tots, per aquesta raó l’Església també hauria de renunciar a tot tipus d’estructura de dominació per ser fidel al que va fer Jesús i volia que ho féssin els seus seguidors.
Només amb la força de l’amor podrem respectar la llibertat de l’altre. Un exemple el tenim a Lc.15,11-32 la paràbola del fill pròdig, el pare no utilitza la violència ni l’esclavitza per impedir que deixi la casa o per que torni, sinó que confia que la força de l’amor serà capaç de transformar-lo .
Aquest amor als altres s’expressa d’una manera molt concreta a través del sentiment de la misericòrdia.


Teresa Biayna