27/4/16

L'Alegria de l'Amor (2) "A la llum de la paraula"

El capítol primer es titula A LA LUZ DE LA PALABRA es presenta en cinc apartats,
però us faria una recomanació que us ajudarà a comprendre millor aquesta capítol: llegiu amb calma el llibre del Gènesi especialment capítols 1 al 12, que s'explica l'entrada del pecat a la creació, també la història dels patriarques. Consulteu també les referències que hi surten.
1.- Presentació d'una família
2.- Home i dona. marit i muller
3.- Els fills
4.-Relació entre pares i fills
5.- Situacions que trenquen la vida de les famílies

1.- Presentació de la família.- Es presenta la família amb el que diu el Salm 128: <<Menjaràs del fruit del teu treball, seràs feliç i tindràs sort. La teva esposa fruitarà com una parra, dins la intimitat de casa teva; els teus fills seran com plançons d'olivera al voltant de la taula.>> Tenim l'estructura bàsica de la família: marit i muller, treballant i tenint cura de la casa i els fills, com a fruit d'aquesta situació, al voltant de la taula, que és el símbol de compartir totes les coses. <<Atravesamos entonces el umbral de esta casa serena, con su familia sentada en torno de la mesa festiva. En el centro encontramos la pareja del padre i de la madre.>> Feta aquesta situació el Papa va presentant els trets més importants de la família.

2.-Home i dona: l'home i la dona creats, per ajudar-se, a qui Déu entrega tota la creació (Gn 1-2) per a que la treballin , cuidin i els alimenti. Home i dona creats per Déu a la seva imatge, dignitat essencial de la persona humana. Aquesta parella és el fonament de la casa que la cuiden i treballen. És una ajuda recíproca i del mateix nivell per els dos. En aquesta creació a la seva imatge rau la dignitat de l'home molts cops depreciada pel "pecat del món", com podem veure molt a prop nostre.

3.- Els fills: d'aquesta trobada entre l'home i la dona surt la generació i la família amb una adhesió física i personal (Sl 63,9). El matrimoni va més enllà de la dimensió sexual, és una unió personal, una sola carn (Gn 2,23-25).
Estem doncs en el segon nivell de la família que són els fills. Segueix la reflexió amb el tema dels fills <<Si los padres son como el fundamento de la casa, los hijos son como las piedras vivas>>.

4.- Relació entre pares i fills: els fills han de practicar el manament de <<Honoraràs al teu pare i a la teva mare>>, i els pares han de complir amb la missió educadora tal com podem veure en el llibre dels Proverbis en molts passatges (Pr 3,11-12; 6,20-22; 23,13-14 i molts d'altres). Missió educadora social i pels cristians transmissora dels valors evangèlics tant de paraula com amb l'exemple de les seves vides. Però: << los hijos no son una propiedad de la família, sino que tienen por delante su propio camino de vida>>. Fet que veiem reflectit als evangelis, l`escena del temple (Lc 2,48-50) i a Mt12,46-50; Mc 3,31-35; Lc 8,19-21.

5.- Situacions que trenquen la vida de les famílies: en aquest esquema idílic hi ha moltes vegades <<una realidad amarga que marca todas las Sagradas Escrituras. Es la presencia del dolor, del mal, de la violencia que rompen la vida familiar.>> Ja en el llibre de Gènesi comença aquest dolor a conseqüència de l'entrada del pecat
(Gn 3) <<patir les grans fatigues de l'embaràs [...] tota la vida passaràs fatigues per treure'n aliment [...]) a Gn 4 un germà mata a l'altre per gelosia (v.6-9), problemes familiars entre Abram i Lot (Gn13-14). Més endavant els problemes familiars dels patriaques, començant per Abraham i Lot, i les disputes entre Sara i Agar, els drets de primogènit entre Esaú i Jacob, entre els fills de Jacob, l'adulteri de David amb Betsabé. La narració de la Bíblia no és aliena al sofriment i dolors de les famílies. L'abandó de Job per part dels seus familiars, els problemes de Tobies. També en els evangelis hi han dolors familiars: la vídua de Naín, el fill del centurió, el fill que deixa la casa per fer les seves aventures i moltes altres. Els problemes de Jesús amb la seva família (Lc 2,41-51; 8,19-21;Mc 3,31-35; Mt 12,46-50)

D'aquesta contemplació dels problemes familiars presents a la Bíblia fa una ullada als problemes actuals. En el Salm 128 el pare és presentat com un treballador: << Comerás del trabajo de tus manos, serás dichoso, te irá bien>> en les circumstàncies actuals: <<se comprende que la desocupación y la precariedad laboral se tranmformen en sufrimiento [...] y esta ausencia de fuentes de trabajo afecta de diferentes maneras a la serenidad de las familias>>.
Altres aspectes negatius són el <<el ser humano se comporta como un tirano ante la naturaleza, devastándola, usándola de modo egoista y hasta brutal.>> (Gn 3,17-19)
<> (1Re 21; Lc 12,13-21;16,1-31)
Tot aquest capítol és una introducció bíblica al que desenvoluparà en el capítol següent: Realidad i desafíos de las famílias. 

Llorenç Casanova