14/4/16

L'alegria de l'amor (1)


Acaba de publicar-se la EXHORTACIÓ APOSTÒLICA POSTSINODAL amb el títol de AMORIS LAETITIA, (L'ALEGRIA DEL AMOR) en la que el Papa Francesc ens parla sobre l'amor en la família. Aquesta exhortació va dirigida a tots els cristians i és la conclusió del camí per posar al dia el pensament de l'Església sobre el matrimoni. Aquest difícil camí es va iniciar amb el Motu Propio Mitis et Misericors Jesus en el que es reformaven alguns aspectes de les nul·litats matrimonials. Després amb el Sínode sobre la família, en dues etapes i, finalment, amb la Butlla Misericordiae Vultus de convocatòria de l'any de la Misericòrdia. Amb tots aquests elements, el Papa, ha escrit aquesta exhortació, no una encíclica, com va fer Pau VI amb la Humanae Vitae. Estem doncs davant d'un escrit pastoral no teològic, malgrat que en ell subsisteix una profunda teologia que penso no és especulativa sinó narrativa o pastoral, molt propera a l'evangeli de Jesús.
D'aquesta exhortació tothom, mitjans de comunicació i persones, en diran el que els hi convingui, per això Xarxa de Laics pensa que és molt important la seva lectura i comprensió global, per entendre clarament el que el Papa Francesc ens vol dir.
Aquesta exhortació consta de nou capítols que els anirem comentant per separat un cada setmana, malgrat que alguns, com el quart i el sisè necessitaran més temps.
El text que tenim està escrit en castellà però no el traduirem al català per no fer algunes incorreccions de interpretació, ja que tota traducció inclou implícitament cert element subjectiu.
L'Exhortació té una introducció en la que podem copsar el pensament global de la publicació.
<< a pesar de la numerosas señales de crisis del matrimonio [...] el anuncio cristiano relativo a la família es verdaderamente una buena notícia.>> Després diu que el tema és molt complex i que necessita << la reflexión de los pastores y teólogos, si es fiel a la Iglesia, honesta, realista i creativa, nos ayudará a encontrar mayor claridad.>>. Critica les postures de voler canviar les coses sense una reflexió o fonamentació o aplicant normes generals o conclusions excessives en algunes reflexions teològiques.
Diu també que << no todas las discusiones doctrinales, morales o pastorales no deben se resueltas con intervenciones magistrales [...}diferentes maneras de interpretar algunos aspectos de la doctrina o algunas consecuencias que se derivan de ella [...} en cada país o región se pueden buscar soluciones más inculturadas [...] todo principìo general necesita ser inculturado.>>
Els valors per sostenir un amor son la generositat, el compromís, la fidelitat i la paciència. En els casos de famílies amb problemes << sean signos de misericordia i cercania allí donde la vida familiar no se realiza perfectament o no se desarrolla con paz i gozo.>>
La lectura d'aquest document, tal i com ens té acostumats el Papa Francesc, és fàcil i entenedora, cosa no freqüent en altres documents vaticans.

Llorenç Casanova