5/10/17

Amb Déu, tots creadors

Amb Déu, tots creadors
              Som responsables del nostre planeta. L’esdevenir no està pas escrit: serà el que nosaltres farem, acceptant riscos i perills. És lo que manifesta l’encíclica del papa Francesc sobre la ecologia.
              Les primeres molècules orgàniques, un cop formades, tenen múltiples maneres d’associar-se les unes a les altres, per formar els futurs vivents. Sols certes combinacions han estat retingudes, tant que si bé les opcions haguessin estat altres, els vivents obtinguts haurien pogut ser diferents. Després, l’evolució va seguir, les nombroses tries, petites o grans, que Déu ha deixat desenvolupar, han portat a diverses espècies vegetals i animals, i després a l’espècie humana. Aquestes múltiples possibilitats de tria, Déu les volgué perquè la nostra llibertat es pogués exercir, i continuar així la creació amb Ell.
              Després dels orígens, la humanitat, creada lliure per Déu, continua la creació a la seva manera. Al decurs dels mil·lennis, ella ha produït una multitud d’obres culturals, artístiques i literàries, han realitzat increïbles avenços científics i tècnics i, dins el camp religiós, ha procurat nombrosos acostaments divins. El món actual és el que és, perquè les generacions passades l’han afaiçonat així; moltes realitzacions haurien pogut ser diferents. 
Actuar pel món
              Avui, més que mai, som responsables del nostre planeta. L’esdevenir no és pas escrit: serà el que nosaltres farem, amb els nostres riscos i perills. Això és veritat dins tots els camps (cultural, científic, medical, social, ecològic, etc), i comprès l’aspecte religiós. Déu no ens ha pas dictat les veritats revelades, ens les ha fet descobrir. Jesús ha viscut com els jueus del seu temps, sense afirmar explícitament que ell era Déu. Els apòstols no ho van descobrir fins després de la resurrecció. Fent treballar la seva intel·ligència i el seu cor, van reflexionar sobre tot el que Jesús havia dit i fet, i il·luminats interiorment per l’Esperit Sant, van acabar per comprendre que Jesús era veritablement el Fill de Déu.
              Tot el llarg de la història de l’Església va ser així: els concilis, els bisbes i el papa han reflexionat i pres les decisions útils. Als nostres dies, el poble cristià, esdevingut adult, cal que participi més en la creació i treballi per construir aquest món fraternal, que nosaltres somniem. El Mestre convida a cadascú a fer fructificar els talents que ens ha confiat. No ens acontentem pas d’administrar els nostres problemes personals, allarguem la nostra mirada i intentem d’humanitzar, de mica en mica, el nostra gran poble planetari.

              Jean Calmès. Institut catòlic de Toulouse